banner AN

A projektről


Mi, a Green Zone Egyesület, a Noi Orizonturi Alapítvány és az Adventure Egyesület egy teljesen új, élménydús tanulásra hívunk téged Csíkszeredába, ahol mindez a “Csíkszereda - egy aktív közösség!“ program keretén belül ölt formát.

A Tapasztalati tanulás és legfőképpen a Kalandpedagógia  iránti érdeklődés indították útjára ezt a  programot. Néhány éve részt veszünk a Noi Orizonturi Alapítvány által megrendezett VIATA táborban, amely a tapasztalati tanulásra és a kalandpedagógiára építve olyan oktatási programot nyújt fiatalok és felnőttek számára, amely az aktív állampolgárság gyakorlására ösztönzi őket. Láthattuk hogy milyen hatással bír ez a program a fiatalok és felnőttek körében, nemcsak egyénekre értve, hanem a helyi közösségek szintjén is.

Megtapasztalhattuk, hogy mennyire szórakoztató az elemeken játszani és ugyanakkor olyan képességeket felfedezni és fejleszteni, amelyek nagyban hozzásegítenek az elhelyezkedéshez és a vezetéshez, mint például a csapatmunka, a kommunikáció, a kritikus gondolkodás, döntéshozatal, stb. Ezen képességek valóban hasznosnak bizonyulhatnak a továbbiakban egy közösségben- akár abban, hogy aktívabb és érdekeltebb legyél az egyetemen vagy a munkahelyen.

Azt tűztük magunk elé tehát, hogy megalkossunk és Csíkszeredába hozzunk egy mobilis kötélpályát  amely ingyenesen a nagyközönség rendelkezésére áll és lehetőséget biztosít arra, hogy kipróbálhassák a csapatmunkához elengedhetetlen képességeiket.

Olyan csíkszeredai csoportokat képzeltünk el, akik együtt jönnek és kísérleteznek ezekkel a szórakoztató és kreatív játékokkal. Főként a felnőtteket szeretnénk arra provokálni, hogy merjenek "játszani".

Olyan civil szervezeteket, közintézményeket, alkalmazottakat és családokat képzelünk el, akik azért jönnek, hogy hatékonyabb együttműködésre provokálják egymást, hogy jobb megoldásokat találjanak, hogy jobban kommunikáljanak és hogy jól érezzék magukat.

Úgy gondoltuk, hogy azok a személyek akik többet akarnak tenni a közösségért, akik többet akarnak megtanulni az aktív állampolgárságról és a társadalmi felelősségről, hétvégi képzéseken vehetnének részt. Ezen képzések keretén belül lehetőségük nyílna megerősíteni tudásukat és képességeiket az aktív állampolgárságot illetően. A képzések legfőként a tanárokat, diákokat, szülőket, önkénteseket, ifjúsági szervezetekben dolgozókat céloz meg.

Úgy gondoltuk, hogy a “játék” során néhányan közülünk akár önkéntesek is lehetnének különböző helyi projektekben. A tapasztalati tanulás napjain alkalmuk nyílna megismerni civil szervezeteket vagy intézményeket, amelyek önkéntes tevékenységeket kínálhatnak számukra.

Mindez, amit elképzeltünk október 2011 - február 2012 periódusban zajlik, a Heineken a közösségekért program támogatásával.

Ha elmúltál 18 éves és csíkszeredai vagy, gyere el a barátaiddal, kollégáiddal, családoddal és próbálj meg bekapcsolódni!

Lépj ki a kényelmi zónádból!
Hogyan?

Te is élvezheted a tapasztalati tanulás előnyeit a “Csíkszereda - egy aktív közösség” projekt keretén belül október 2011 - február 2012 periódusban:

 • Legyél CNFPA által akkreditált felnőttoktató / tréner és lehetőséged nyílik megtapasztalni az alacsony kötélpályás elemek oktatási oldalát az Aktív Napok alatt; aktív állampolgárság témakörű kurzusok megtartására és a csapatunk tagja maradhatsz hosszabb távon is. Ha oktató szeretnél lenni, töltsd le a hirdetést és a beíratkozási űrlapot ITT és küld el 2011 szeptember 27.-ig az office@green-zone.ro címre.
 • Vegyél részt az AKTĺV NAPOKON (október 28-30) és próbáld ki barátaiddal, kollégáiddal és családoddal az alacsony kötélpályás elemeinket, amelyek jellemzőek a tapasztalati tanulásrab. Bővebb információt a beíratkozásról ITT találsz. Olvass többet a tapasztalatáltali tanulásról ITT, és a Csíkszeredában rád váró elemekről ITT. (hamarosan)
 • ĺratkozz be az Aktív napok keretében megszervezett futóversenyre, amelyre október 29-én kerül sor Csíkszeredában. Fuss magad miatt és ugyanakkor egy aktívabb város érdekében is. Bővebb információt a ITT tudhatsz meg.
 • ĺratkozz be az ingyenes képzéseinkre! Ha tanár, diák, nevelő, szociális munkás, ifjúsági szervezetnél önkéntes vagy és elmúltál 18 éves, íratkozz be a rendelkezésedre álló 5 képzésre, amelyek alapjául a tapasztalati tanulás szolgál. 2011 november és 2012 február között 80 ingyenes hellyel szolgálhatunk. A képzésekre hétvégente (szombat és vasárnap) kerül sor és magukban foglalják a kávé szüneteket, az ebédet és a képzéshez szükséges anyagot. Bővebb információt a képzéssel kapcsolatosan ITT tudhatsz meg.
 • Irasd be az civil szervezetedet vagy intézményedet a civil-vásárra, amely az Aktív Napok keretén belül Csíkszeredában kerül megrendezésre. 10 NGO és aktív intézmény jelentkezését várjuk, amelyek bemutatják a tevékenységüket és önkéntes munkáról szóló ajánlatukat a csíkszeredaiknak.
 • Küldj önkéntességről szóló lehetőségeket az office@green-zone.ro címre. Hirdetésed meg fog jelenni a honlapon.

Röviden a “Csíkszereda- egy aktív közösség!“ projektről

A projekt célja a csíkszeredai közösség tagjainak felelősségre való sarkallása és a közösségbe való aktív bekapcsolódás hangsúlyozása, a természetvédelem fontossága valamint egy aktív, egészséges életmód kialakítása.

A projekt időtartama: 2011. augusztus-2012. február.

Támogató: Heineken Románia a Heineken a Közösségekért program.

A projekt célközönsége: 18 év fölötti csíkszeredai fiatalok és felnőttek

A projekt alapját képező módszertan: a tapasztalati & outdoor tanulás

A projekt partnerei: Green Zone Egyesület, Noi Orizonturi Alapítvány és az Adventure Egyesület.

A projekt 5 szakaszból áll:

 • 1. szakasz: 15-20 alacsony kötélpályás elem megépítése a projekt csapata által, amelyek hozzáférhetőek lesznek az Aktív Napok keretén belül és az 5 képzés ideje alatt is.
 • 2. szakasz : a FELNŐTTOKTATÓ / TRÉNER tanfolyam megszervezése 15 csíkszeredai, egyetemet végzett / vagy jelenleg is egyetemista személy részére, akik segítenek az Aktív Napok keretén belül az alacsony kötélpályás elemeknél.
 • 3. szakasz : a Csíkszeredában zajló Aktív Napok megszervezése (3 nap tapasztalati tanulással)
 • 4. szakasz : öt képzés megszervezése 80 személy részére akik 18 év fölötti: tanárok, közalkalmazottak diákok, ifjúsági dolgozók. 
 • 5. szakasz : 2012. februárban a projekt eredményeinek népszerűsítése és továbbvitelére irányuló tevékenységek meghatározása

A projekt várt eredményei:
 • a CNFPA által akreditált 15 felnőttoktató, amely a csíkszeredai munkaerőpiacon tudna elhelyezkedni
 • 10-20 alacsony kötélpályás elem elkészítése, amelyek a projekt befejezte után is használhatóak lesznek
 • 1500 csíkszeredai résztvevő az Aktív Napokon
 • 20 hátrányos helyzetben élő csíkszeredai fiatal, akik résztvesznek a projekt keretében szervezett képzésen
 • 80 felnőtt számára megszervezett 5 képzés
 • 10 helyi civil szervezet, amelyek önkéntességre alapozott tevékenységeiket népszerűsítik Csíkszereda szintjén


romana    magyar
Fundatia Noi Orizonturi
Asociatia Adventure
djst
extreme sport club
Csiki Hirlap
Hargita Nepe
Informatia Harghitei
funfm
erdely.ma
totb